Posjet

Zašto posjetiti? Radno vrijeme Cijene ulaznica    Korisne informacije

Zašto posjetiti?

  • Okamina lista vinove loze stara između 12 i 14 milijuna godina pronađena je na području općine Radoboj i predstavlja najstariji poznati fosil ove vrste u ovom dijelu Europe.
  • Bogati nalazi fosila u Radoboju u 19 st. privukli su pozornost osobito stranih stručnjaka. Mnogi su znanstvenici pretraživali zanimljive okamine i sakupili prekrasne zbirke. Godine 1838. počela su sustavna prikupljanja tih fosilnih ostataka. Nažalost, veći dio vrijedne zbirke poslan je u Beč i Budimpeštu. Velika je sreća što je 1846. godine osnovan Narodni zemaljski muzej u Zagrebu, koji je počeo sakupljati prirodnine, a Zemaljska vlada pomagala je znanstvena istraživanja i prikupljanja tog materijala.
  • U radobojskim naslagama nalaze se okamine kopnenih i morskih organizama, kao kameni svjedoci negdašnjih klimatskih prilika na tom području, te života na kopnu i u toplom Panonskom moru.
  • Fosilna flora Radoboja sačuvana je u sarmatskim naslagama lapora, što odgovara starosti od 12 do 14 milijuna godina. Najbrojniji su ostaci listova, a ostalo su otisci stabljika, sjemenki, cvjetova ili plodova. Različite biljne vrste pokazuju da je nekada u Radoboju prevladavala vegetacija sasvim drukčija od današnje.
  • Vegetacija je bila iznimno bogata i bujna, što dokazuju i mnogobrojni sačuvani fosilni insekti. Nalazi fosilnih kukaca su u svijetu vrlo rijetki, tako da je radobojska zbirka vrlo dragocjena.
  • O dugom povijesnom kontinuitetu naseljenosti svjedoče arheološki nalazi iz nekropole pod tumulima iz željeznog doba u Podstenju te keltski zlatni novac koji prikazuje glave grčkih božica Atene i Nike.
  • Na položaju Hajdine zerne je 2012. godine otkriveno visinsko naselje s površinskim eksploatacijskim oknom limonita, na položaju Plat/Nagora je 2013. godine otkriveno utvrđeno visinsko naselje, kao i na položaju Crkviše, a sva se tri naselja okvirno preliminarno datiraju u kasno brončano i starije željezno doba.
  • Projektom arheološkog rekognosciranja su tijekom 2013. godine na teritoriju Općine otkrivena i arheološka nalazišta veće starosti, poput npr. prapovijesnih naselja na položajima Gornja Šemnica-Hernija i Pamucin-Krči te Bregi Radobojski-Harmonija, a koji se okvirno pripisuju razdoblju bakrenog doba.
  • Otkriveno je i nekoliko lokaliteta koji su sadržavali isključivo nalaze cijepane litike, stoga bi se moglo raditi i o nalazištima veće starosti na otvorenom, no te će pretpostavke moći potvrditi jedino buduća istraživanja, odnosno arheološka iskopavanja.

Radno vrijeme i cijene

Radno vrijeme

    utorak-subota 09.00 -17.00 h               Muzej je zatvoren ponedjeljkom i nedjeljom te u vrijeme blagdana i državnih praznika.

Muzej po dogovoru ili po najavi otvara izložbeni prostor i izvan radnog vremena.

Zadnji ulaz u Muzej je u 16 h.

 

CIJENE ULAZNICA

 

CIJENE ZA DJECU,STUDENTE I UMIROVLJENIKE   Djeca, studenti, umirovljenici – 37,67 HRK/5 EUR            Grupe veće od 25 osoba ostvaruju pravo na popust i cijenu od 30,14 HRK/4 EUR

 

Najveći broj posjetitelja u jednoj grupi je 35 osoba

 

                 

 

CIJENE ZA ODRASLE

 

 

 

 

                  Odrasli – 52,74 HRK/7 EUR 

Grupe veće od 25 osoba ostvaruju pravo na popust i cijenu od 45,20 HRK/6 EUR

Najveći broj posjetitelja u jednoj grupi je 35 osoba

 

 

 CIJENE STRUČNIH VODSTAVA           

 

MUZEJSKO-EDUKATIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE

 

ANDRAGOŠKE RADIONICE

 

 

 

 

 

DJECA DO 7.GODINA

  Stručno vodstvo na hrvatskom jeziku – 150,69 HRK/20 EUR           Stručno vodstvo na stranom jeziku (engleski) – 226,04 HRK/30 EUR

 

Radionica-90,41 HRK/12 EUR

(za djecu je u cijeni muzejsko-edukativne radionice uključen besplatni ulaz u Muzej i besplatno stručno vodstvo )

Grupe veće od 25 osoba ostvaruju pravo na popust i cijenu od 75,35 HRK/10 EUR

 

 

 

Ulaz besplatan

(za individualne posjete i uz članove obitelji)

 

KORISNE INFORMACIJE

Plaćanja je moguće realizirati gotovinom ili po predračunu. Vaučere ne primamo.

Fotografiranje i snimanje dopušteno je isključivo za osobne potrebe, bez prava na objavljivanje.

Za članove Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog arheološkog društva. Hrvatskog geološkog društva, Međunarodne muzejske organizacije ICOM, ulaz je besplatan.

Korisnici Zagorje CARD kartice ostvaruju pravo na popust  i cijenu individualne ulaznice u iznosu 10%