Otvorena Izložba „Rudnik koji život znači-skrivena rudarska baština Zagorja“

U galeriji Muzeja grada Pregrade otvorena je u srijedu, 22. rujna s početkom u 19:00 sati izložba „Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja“, koju su zajednički pripremili ravnatelji Muzeja grada Pregrade i Muzeja Radboa iz Radoboja.

Prigodni program otvorenja održan je na terasi Gradske kavane koje je uveličano glazbenim nastupom učenika Davida Janžeka na trubi uz klavirsku pratnju profesorice Darjane Blaće Šojat.

Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, predsjednica općinskog vijeća Općine Radoboj Vanja Potočki te župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Pregrada, vlč. Ivan Mikec.

U uvodnom obraćanju ravnatelj Muzeja grada Pregrade dr. sc. Davor Špoljar, ujedno i koautor izložbe, istaknuo je da izložba predstavlja lijep primjer međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje između Muzeja grada Pregrade i Muzeja Radboa, koje osim muzejske djelatnosti povezuje i rudarska tradicija i baština. Naglasio je kako se kroz organizaciju različitih prigodnih događanja, nastoji sačuvati uspomena na pregradski rudnik, na Ugljenokop Pregrada uz želju da se prostor nekadašnjeg Ugljenokopa Pregrada proglasi zaštićenim kulturnim dobrom u smislu industrijske baštine te da se dio nekadašnje ukupne duljine podzemnih rovova revitalizira i uredi za posjetitelje. Na taj način bi se oživjelo sjećanje na stoljetnu tradiciju rudarenja, a objekte nekadašnjeg rudnika, još jednom stavilo u funkciju, ali ovoga puta u kulturne i turističke svrhe.

Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Radboa Ivana Hazulin Pospiš, ujedno i koautorica izložbe te naglasila važnost očuvanja i zaštite rudarske baštine koja je obilježila pregradski i radobojski kraj i njihovu dugogodišnju rudarsku tradiciju, jer je upravo rudarstvo bilo ključno u razvoju i formiranju gospodarskog i društvenog razvoja i napretka ovog mjesta, a također značajno i u znanstvenom pogledu. Ravnateljica je također najavila kako će izložba biti postavljena i u Radoboju i to za blagdan svete Barbare.

Izložbu „Rudnik koji život znači-skrivena rudarska baština Zagorja“ možete razgledati u galeriji Muzeja grada Pregrade do 22. studenoga 2021.