Edukativne radionice Muzeja Radboa

Muzej Radboa tijekom ove godine provodio je niz dječjih radionica u svrhu stjecanja dodatnih znanja, vještina i vrijednosti koje su neophodne za kvalitetnije zaključivanje o zbivanjima u povijesti, tako i zbivanjima u sadašnjosti i budućnosti. U cilju prenošenja naše materijalne baštine želja nam je da kroz edukativne programe usmjerimo buduće generacije prema očuvanju, razumijevanju i prenošenju iste.

 

U edukativne programe koji su sufinancirani od strane Ministarstva kulture bila su uključena osnovnoškolska djeca koja su u radionicama: Arheološka puzzle školica, geološka radionice „Kamen-škare-papir i rudarska radionica „Svjetlo u tunelu“ i predavanjima vezanim uz istoimene radionice i saznali nešto više o muzejskom postavu i pomoću samostalnih  zadataka vježbali su vještine kreativnosti i zaključivanja na konkretnih zadacima.

 

Prva radionica „Arheološka puzzle školica“ održala se 17. svibnja u sklopu nastave povijesti učenika Osnovne škole Side Košutić. Učenici su s oduševljenjem pratili predavanje voditeljice radionice i svoje su zadatke prihvatili s velikim oduševljenjem.

Tema radionice za Dane otvorenih vrata, 18. listopada bila je arheološka i geološka radionica „Kamen-škare-papir u kojima su učenici OŠ Side Košutić uz nastanak prapovijesne keramike mnogo toga saznali o vremenu nastanka stijena i minerala, s posebnim osvrtom na miocenski period, kada su fosilizirane biljke i životinje bile živuće prepoznajući pritom različite uzorke stijena i minerala.

Posljednja radionica održala se 22. listopada, a djeca su se u radionici „Svjetlo u tunelu“ upoznali sa muzejskim postavom s kratkim predavanjem o načinima korištenja i vrstama svjetla u rudokopima i opasnostima koje se kriju u rudarskim tunelima, a zatim su krenuli s radionicom. Njihove prekrasne male lampice-karabiterice rezultat su ove radionice koja će se zajedno sa ostalima i dalje provoditi u sklopu edukativne muzejske djelatnosti u svrhu upoznavanje djece s našom kulturno-povijesnom baštinom.