Bogata povijest Radoboja zanimljiva je i u europskim znanstvenim krugovima

U časopisu European Geologist Journal br. 48. objavljen je članak pod naslovom Croatian geological heritage related to historical mining and quarrying  autorica Marte Mileusnić, Ane Maričić & Michaele Hruškove Hasan, doktorica znanosti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Autorice su ovim člankom opisale znamenitosti sedam hrvatskih geoloških lokaliteta koji su ujedno vezani za industrijsku baštinu i eksploataciju rudnih bogatstava; sumpora, ugljena, boksita i kamen.

U ovom članku se tako spominju lokaliteti Rupnica, Korčula, Minjera, Fantazija, Vinkuran, Rude i Radoboj. 

Opis Radoboja vezan je za radobojski sumporokop kao ex situ geološki lokalitet poznat po dugačkoj tradiciji vađenja sumpora i vrijednim fosilnim nalazima, od koji je najpoznatiji fosil lista vinove loze i fosili insekata starosti od 12 do 14 milijuna godina.

Ovaj je članak objavljen u sklopu projekta „MineHeritage: Historical Ruding – Tracing and Learning from Ancient Materials and Ruding Technology“ utemeljenog od Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije, u okviru programa Horizon 2020, EU okvira Programa za istraživanje i inovacije.

Članak je dostupan ovdje: