Sumpor iz Radoboja- Schwefel von Radoboj

Poznato je da se radobojski fosili nalaze u mnogim europskim muzejima, međutim malo je poznato da se radobojski sumpor isto tako nalazi u mnogim prirodoslovnim muzejima i institucijama diljem Europe. Interesantan je podatak da je nekoliko komada sumporne rudače pohranjeno u Državnom muzeju za mineralogiju i geologiju u Dresdenu, a jedan komad radobojske sumporne rudače dimenzija 7 x 4 x 3 cm i težine 78 g privlači osobitu pozornost jer ga je pronašao saski kralj Friedrich August II., poznatiji kao sretni kralj.

Fridrich August II. (Dresden, 18.5.1797.-Brennbuchel, 9.8.1854.), kao saski prijestolonasljednik bio je prvo pomoćnik svom stricu Antonu, a zatim je okrunjen za trećeg saskog kralja 1836. godine. Ovaj neobičan kralj poduzimao je mnoga putovanja po Europi kako bi upoznao različite krajolike, bio je pravi prirodoslovac i nadasve znanstvenik. Dva je puta posjetio Hrvatsku. Prvi puta 1838. godine, nakon što je saznao da je u Hrvatskog otkrivena nova vrsta grma, a zanimljivo je da mu se u tom putovanju uz renomirane stručnjake i znanstvenike pridružio i Josip Jelačić, tadašnji pukovnik, kasnije hrvatski ban. Na prvom putovanju posjetio je Klek, Velebit, Biokovo, Učku i Zmijsko brdo na Pelješcu, a na drugom putovanju 1845. godine posjetio je Plješevicu i ponovno Velebit. Na spomenutim putovanjima, kralj je želeći ostati nepoznat, putovao pod imenom grofa Hochensteina. Na tim putovanjima otkrio je tri nove biljke; u Istri, Dalmaciji i Crnoj Gori, koje su i po njemu dobile ime.

Na povratku s drugog putovanja, 1845. godine (poznato je da je bio u Lovranu 11. lipnja 1845. godine) zaustavio se 14. lipnja 1845. godine u Radobojskom sumporokopu, jednom od ekonomski najjačih rudnika i rezervoara sumporne rude u 19. st., te pronašao grumen sumporne rudače za svoju mineralošku zbirku.

Veliki opus te mineraloške zbirke nakon njegove smrti, 1854. godine pripojen je Dresdenskom muzeju za mineralogiju i geologiju.

Sumporna rudača koju je on pronašao nosi muzejsku oznaku i opis:

Min 20650 Sy (MMG)

Sumpor u laporu, Radoboj, Hrvatska

7 x 4 x 3 cm, 78 g

Pronašao ga je 1845. godine kralj Friedrich August II. od Saksonije

U muzeju nakon što je cijela mineraloška zbirka kralja Friedricha Augusta II. od Saksonije nakon njegove smrti 1854. pripojena muzeju.

Oznaka (E1) Hanns Bruno Geinitz (u to vrijeme bio je ravnatelj Kraljevskog mineraloškog muzeja u Dresdenu)

Oznaka (E) vjerojatno Friedrich August II: Od tvornice sumpora do Radoboja kod Krapine u Hrvatskoj 14. lipnja 1845. sam uzorkovao [Hanns Bruno Geinitz napisao] Friedr. August 1854

 

Podatke o sumpornoj rudi ustupila Institucija: Senckenberg Naturhistorische Sammlungen Dresden (SNSD), Museum für Mineralogie und Geologie (MMG), Fotografirala: Jana Wazeck