Radobojska ljetna događanja 2020.

Radobojska ljetna događanja održala su se u periodu od 05.07.2020. do 31.07.2020. godine. Manifestacija, Radobojska ljetna događanja, četvrta po redu, održala se na otvorenom, na terasi Muzeja Radboa i u Radobojskom trnacu uz poštovanje svih mjera sprečavanja širenja infekcije uzrokovane COVIDOM-19.

Terasa Muzeja Radboa zaživjela je uz početni događaj, animirani film „Asterix: Tajna čarobnog napitka“ sinkroniziran na hrvatski jezik namijenjen dječjem uzrastu. U filmu koji predstavlja događanja vezana za izradu čarobnog napitka uživala je prepuna terasa djece i roditelja.

U organizaciji Tina Macana i Društva Naša djeca Radoboj organizirana je u periodu od 13.07. do 18.07. Prva ljetna škola informatike, sporta i mašte u Radoboju. Ljetna škola informatike, sporta i mašte u Radoboju održala se u Radoboju, u Osnovnoj školi Side Košutić Radoboj. Škola je za sve polaznike bila besplatna, a radionice su vodili mladi voditelji željni svoje znanje dodatno usavršiti i prenijeti na mlađe naraštaje. Polaznici, sveukupno njih 70, dolazili  su iz raznih mjesta naše županije, a jedan polaznik svakodnevno je putovao čak iz Gornjeg Stupnika. Uz voditelje radionica, organizatori su angažirali puno volontera koji su brinuli o redu u školi i o poštivanju epidemioloških mjera. Na samoj završnici demonstrirane su radionice koje su polaznici polazili i prikazani su njihovi radovi, a ujedno su se svim polaznicima dodijelile Zahvale za sudjelovanje. Onim najaktivnijim i najkreativnijim dodijelile su se nagrade za osvojena prva tri mjesta u svih šest radionica. Uz daljnju podršku Krapinsko-zagorske županije, Općine Radoboj i sponzora nadamo se da će Ljetna škola postati tradicionalni događaj u županiji i da će biti upotpunjena još bogatijim sadržajem i programima u koje će se moći uključiti svi zainteresirani. Cilj prve Ljetne škole u Radoboju bio je pružiti dodatne sadržaje koji se u samoj nastavi i nastavničkom procesu ne nude, što se pokazalo odličnim izborom i bilo je na neki način osvježenje za djecu, da unutar pet dana sudjeluju u šest raznovrsnih aktivnosti. Aktivnosti za djecu nastavljene su i u petak,  24. 07.  u tradicijskom travnjačkom voćnjaku, Radobojskom trnacu, gdje su se prvo djeca, polaznici Dječjeg vrtića Škrinjica pod vodstvom Dijane Hršak, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ upoznala sa 6 različitih eksponata didaktičkih elemenata koji čine „Zelenu učionicu“ namijenjenu održavanju škole u prirodi za djecu. Nakon upoznavanja sa zanimljivim sadržajem i aktivnog sudjelovanja u stjecanju znanja o biljkama i životinjama koje nastanjuju prostor Radoboja, djecu su sudjelovala u kreativnoj radionice „Mrljek i Prljek“ autorice i spisateljice Jelene Pervan. Uz smijeh, zabavu i crtanje rođendanskih poklona za zločeste bakterije, Mrljeka i Prljeka, djecu su ponovila pravila o važnosti provođenja higijenskih navika i uživala u nastupu. S ciljem poticanja čitalaštva Društvo Naša djeca Radoboj predstavilo je postavljenju Kućicu za knjige koja se nalazi u Radobojskom trnacu, a pod motom “posudi, pročitaj, podijeli, vrati, doniraj i čuvaj” mali čitači i svi drugi ljubitelji knjige mogu posuditi knjige, ali isto tako i donirati nove knjige u Kućicu za knjige. 

U subotu, 25. 07. ugostili smo dramsku skupinu AKUD-a Sveti Križ Začretje s predstavom „Ordinacija“, komedijom kojom su nasmijali sve prisutne.

Završni događaj u zadnjem danu mjeseca srpnja obilježio je stand up nastup Vlatka Štampara koji je u 90 minutnom izuzetnom programu  pred mnogobrojnom publikom predstavio svoju „bolju Polovicu“.

Ovogodišnja ljetna događanja imala su do sada najveći broj posjetitelja koji su uživali u raznovrsnim aktivnostima. Sa završetkom četvrtih Radobojskih ljetnih događanja polako krećemo u organizaciju petih uz još zanimljivije, kreativnije sadržaje i aktivnosti.