Posjet

Zašto posjetiti? Radno vrijeme Cijene ulaznica    Korisne informacije

Zašto posjetiti?

  • Okamina lista vinove loze stara između 12 i 14 milijuna godina pronađena je na području općine Radoboj i predstavlja najstariji poznati fosil ove vrste u ovom dijelu Europe.
  • Bogati nalazi fosila u Radoboju u 19 st. privukli su pozornost osobito stranih stručnjaka. Mnogi su znanstvenici pretraživali zanimljive okamine i sakupili prekrasne zbirke. Godine 1838. počela su sustavna prikupljanja tih fosilnih ostataka. Nažalost, veći dio vrijedne zbirke poslan je u Beč i Budimpeštu. Velika je sreća što je 1846. godine osnovan Narodni zemaljski muzej u Zagrebu, koji je počeo sakupljati prirodnine, a Zemaljska vlada pomagala je znanstvena istraživanja i prikupljanja tog materijala.
  • U radobojskim naslagama nalaze se okamine kopnenih i morskih organizama, kao kameni svjedoci negdašnjih klimatskih prilika na tom području, te života na kopnu i u toplom Panonskom moru.
  • Fosilna flora Radoboja sačuvana je u sarmatskim naslagama lapora, što odgovara starosti od 12 do 14 milijuna godina. Najbrojniji su ostaci listova, a ostalo su otisci stabljika, sjemenki, cvjetova ili plodova. Različite biljne vrste pokazuju da je nekada u Radoboju prevladavala vegetacija sasvim drukčija od današnje.
  • Vegetacija je bila iznimno bogata i bujna, što dokazuju i mnogobrojni sačuvani fosilni insekti. Nalazi fosilnih kukaca su u svijetu vrlo rijetki, tako da je radobojska zbirka vrlo dragocjena.
  • O dugom povijesnom kontinuitetu naseljenosti svjedoče arheološki nalazi iz nekropole pod tumulima iz željeznog doba u Podstenju te keltski zlatni novac koji prikazuje glave grčkih božica Atene i Nike.
  • Na položaju Hajdine zerne je 2012. godine otkriveno visinsko naselje s površinskim eksploatacijskim oknom limonita, na položaju Plat/Nagora je 2013. godine otkriveno utvrđeno visinsko naselje, kao i na položaju Crkviše, a sva se tri naselja okvirno preliminarno datiraju u kasno brončano i starije željezno doba.
  • Projektom arheološkog rekognosciranja su tijekom 2013. godine na teritoriju Općine otkrivena i arheološka nalazišta veće starosti, poput npr. prapovijesnih naselja na položajima Gornja Šemnica-Hernija i Pamucin-Krči te Bregi Radobojski-Harmonija, a koji se okvirno pripisuju razdoblju bakrenog doba.
  • Otkriveno je i nekoliko lokaliteta koji su sadržavali isključivo nalaze cijepane litike, stoga bi se moglo raditi i o nalazištima veće starosti na otvorenom, no te će pretpostavke moći potvrditi jedino buduća istraživanja, odnosno arheološka iskopavanja.

Radno vrijeme i cijene

Radno vrijeme

    utorak-subota 09.00 -17.00 h 

Muzej je zatvoren ponedjeljkom i nedjeljom te u vrijeme blagdana i državnih praznika.

Muzej po dogovoru ili po najavi otvara izložbeni prostor i izvan radnog vremena.

Zadnji ulaz u Muzej je u 16 h.

 

CIJENE ULAZNICA

 

CIJENE ZA DJECU,STUDENTE I UMIROVLJENIKE   Djeca, studenti, umirovljenici – 20 kn 

Grupe veće od 30 osoba ostvaruju pravo na popust i cijenu od 15 kn

Najveći broj posjetitelja u jednoj grupi je 35 osoba

 

  

 

 

CIJENE ZA ODRASLE

 

 

 

 

    

Odrasli – 25 kn

Grupe veće od 30 osoba ostvaruju pravo na popust i cijenu od 20 kn

Najveći broj posjetitelja u jednoj grupi je 35 osoba

 

 

  

 

CIJENE STRUČNIH VODSTAVA

 

 

 

 

MUZEJSKO-EDUKATIVNE RADIONICE ZA DJECU I MLADE

 

 

DJECA DO 7.GODINA

    

Stručno vodstvo na hrvatskom jeziku – 100,00 kn

 

Stručno vodstvo na stranom jeziku (engleski) – 150,00 kn

 

 

 

Radionica-25 kn

(za djecu je u cijeni muzejsko-edukativne radionice uključeno besplatno stručno vodstvo )

 

 

Ulaz besplatan

 

KORISNE INFORMACIJE

Plaćanja je moguće realizirati gotovinom ili po predračunu. Vaučere ne primamo.

Fotografiranje i snimanje dopušteno je isključivo za osobne potrebe, bez prava na objavljivanje.

Za članove Hrvatskog muzejskog društva i Međunarodne muzejske organizacije ICOM, ulaz je besplatan.