15. Noć muzeja 2020.

Muzej Radboa po četvrti put sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja. Ove godine tema Noći muzeja su Velike obljetnice hrvatskih muzeja; Arheološkog muzeja u Splitu i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, kao i drugih muzeja koji imaju iza sebe više od jednog stoljeća djelovanja.Tema 15. Noći muzeja u Muzeju Radboa bazira se na prezentaciji povijesnih posebnosti geološke, te arheološke i sakralne baštine vezane za crkvu sv. Jakova na Gorjanima Sutinskim i velike vrijednosti gotičkog kipa Madone, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Programom uoči Noći muzeja Muzej Radboa nastoji približiti svoju djelatnost lokalnoj zajednici u cilju stjecanja novih znanja i spoznaja te ukazati na relevantnost muzeja za buduće naraštaje. 

Program

15.00 – 16.00

RADIONICA ZA DJECU “MUZEJ U BAŠTINI”

Organizirana je radionica baštine za djecu nižih uzrasta, učenike OŠ Side Košutić Radoboj. U radionici će djeca izrađivati replike fosila i arheoloških nalaza, te promatrati i zaključivati o vrijednosti radobojskih znamenitosti.

18.00-18.10

NASTUP RADOBOJSKIH MAŽORETKINJA

18.10- 19.00

KAPELA SV. JAKOVA NA OČURI -OD PREŽIVLJAVANJA DO OŽIVLJAVANJA

Održati će se predavanje predstojnice Katedre za restauriranje umjetnina, profesorice Zvjezdane Jembrih sa Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na temu Kapela sv. Jakova na Očuri -Od preživljavanja do oživljavanja putem kojeg će se prezentirati dosadašnja istraživanja restauriranja vrijednih drvenih skulptura iz Kapele, od kojih se gotički kip Madone čuva u Muzeju za umjetnost i obrt.

19.00 – 19.45

KAPELA SV. JAKOVA NA OČURI-PREZENTACIJA ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Kapela sv. Jakova očituje se kao najveća gotička crkva u unutrašnjosti Hrvatskog zagorja te je neizostavna u istraživanjima.Hrvatski restauratorski zavod provodio je zaštitna arheološka istraživanja tijekom 2019. godine pod vodstvom doc.dr.sc. Ane Azinović Bebek, dipl. arheologice u Kapeli sv. Jakova na Očuri. Rezultate istraživanja prezentirati će magistar arheologije Sebastijan Stingl.

19.45 – 21:00    

GEOLOŠKA GRAĐA RADOBOJA-FOSILI RADOBOJA U PRIRODOSLOVNIM MUZEJIMA U BEČU I LONDONU/Izložba fotografija

Geološka građa Radoboja predstavlja jednu od najvećih prikupljenih zbirki iz razdoblja sarmata, srednjeg miocena, čija starost dati od 12 do 14 milijuna godina kada se na ovim prostorima protezalo toplo Panonsko more. Fosilna građa iz Radoboja tema je ovog posebnog programa u kojem će se prezentirati dosadašnje spoznaje o vrijednosti i raritetnosti ove zbirke. Radobojski fosili krase mnoge svjetske muzeje, putem otvorenja izložbe “Fosili Radoboja u Prirodoslovnim muzejima u Beču i Londonu” prikazati će se fotografije istaknute fosilne građe s ovog prostora koja se čuva u Prirodoslovnim muzejima u Beču i Londonu.

21.00 – 00.00

STRUČNO VODSTVO KROZ MUZEJSKI POSTAV

Stručno vodstvo kroz stalni muzejski postav.

Programske aktivnosti će se održati u Muzeju Radboa, Radoboj 34, Centru za prirodu, Radoboj 34a i Novouređenoj Hiži vinove loze.

Veselimo se Vašem dolasku!

Ulaz slobodan!